De mest almindelige spørgsmål om solfilm

Vi har samlet svarene på de mest almindelige spørgsmål her

Der er flere fordele. Her får du en lille oversigt:

  • Reducerer uønsket varme: Solfilm forhindrer et rum i at blive til et drivhus. Bevar et behageligt indeklima, og spar penge på nedkøling af rummet.
  • Reducerer blænding og genskin: Ligesom solbriller beskytter dine øjne mod for meget lys, beskytter solfilm hjemmet/arbejdspladsen.
  • Beskytter mod UV-stråling: Ved at fjerne 99,9% af UV-strålingen, beskyttes dine ting mod at falme, og samtidigt beskyttes din hud.
  • Giver mere privatliv: Hvis du vælger en film med spejleffekt, kan den forhindre folk i at se ind af vinduerne i dagtimerne.

Det er forskelligt, hvad der er vigtigst for folk. Sørg for at få en god samtale med din kunde, så I får valgt den rigtige film.

Ja - men det kræver et specialprodukt, som er designet til at sidde på plastik, polycarbonat, akryl o.lign.

Hvis du vil montere solfilm på plastik, skal du bruge OptiSun EXT Poly sølv 20. OptiSun har 5 års garanti.

Ja, men ikke på lavenergiruder, hvor filmen altid skal monteres udvendigt.

Udvendige solfilm er væsentligt dyrere end dem til indvendigt brug. Derfor vil det som udgangspunkt ikke give mening at bruge en udvendig film til indvendig montage.

Ja. En spejlfilm har samme reflektion/spejling på begge sider. Derfor er effekten ens uanset hvilken side af ruden, den er monteret på.

Nej. Solfilmen vil konflikte med den lavenergi-coating, der er i glasset, og absorbere så meget varme, at ruden kan sprænge.

Hvis solfilmen er tilpas lys, vil ruden nok ikke springe. Men den bliver til gengæld så varm, at den virker som en radiator, der stråler store mængder varme ind i lokalet – det modsatte af det, man gerne vil opnå.

Både ja og nej. En solfilm reflekterer lige meget indvendigt og udvendigt. Det er mængden af lys, der afgør, hvor filmen reflekterer mest.

Om dagen (når der er mest lys udenfor) vil lyset lave et spejl, som forhindrer folk i at se ind. Sidder man inde (hvor der er mørkere) vil man sagtens kunne se ud.

Om aftenen (når der er mest lys indenfor) vil lyset lave et spejl, som forhindrer dig i at se ud. Står man udenfor (hvor der er mørkere) vil man sagtens kunne se ind.

Vi har film, der kaldes Dual Reflektive (V 38, 28, 14, DR 15, 25, 35 og VHE 14), som reflekterer mindre indvendigt. De er ikke så spejlende indefra, men man vil stadig kunne ind uderfra, når det er mørkt.

Vi tilbyder at skære solfilm ud på mål. I tillæg til solfilmens pris vil der være en opstartsafgift og et lille tillæg pr stykke solfilm, som skal skæres.

Vi tilbyder ikke bredder, som er større end dem, der er angivet i prislisten/webshoppen.

Ja. Næsten alle solfilm indeholder metal. Metal og vand er en dårlig kombi – metallet ruster. I dag hvor der er lange garantier på udvendig solfilm (7-10 år) er det nødvendigt at kantforsegle for at filmen ikke tager skade eller ruster i garantiperioden.

Hvis du bruger en solfilm uden metal, kan du i nogle tilfælde undlade kantforseglingen.

Ja - følg denne fremgangsmåde:

1. Aftør den monterede solfilm efter installationen, sørg for at dubbe kanterne med en tør klud for at sikre, at alt vand er væk. Aftør alle kanter med ISO propylalkohol
2. Sørg for, at der er ca. 2-3 mm åbning/mellemrum mellem film og vinduespakningen.
3. Der anbefales min. 1 times hærdningstid efter film montage. Sørg for at der absolut ikke er noget vand tilbage før du starter kantforsegling med folie
4. Anvend 5-6 mm bredde foliestrimler, varenummer 555512 (transparent) eller 555514 (mat sort)
5. Rengør de yderste 10 mm af film og glas (mellemrum mellem glas og film) med klud fugtet en IPA- opløsning
6. Folien skal kun montres på mellemrummet mellem gummilisten og filmen samt overlapper solfilm med 2-3 mm. Folien skal tør monteres.
7. Vær opmærksom på ikke at strække folien ved montage, da det kan lave spændinger i solfilmen og efterfølgende ’fingre’ og luft under filmen.

Der kan anvendes alle typer industriel syrefri silikone beregnet til udvendig brug. Det er dog et krav at produkterne er vejr- og UV bestandig og kan hæfte på glas. Der kan også anvendes Polymer som er en klæber. Vær dog opmærksom på at det skal senere afmontering skal skæres af/væk.

Anvendes silikone skal filmen være tilstrækkelig tør for at få optimal vedhæftning. Anvendes polymer som f. eks. TEC7, kan den montres umiddelbart efter montage da mange polymer klæber også hæfter på fugtige overflader.

Der skal være ca. 2-3 mm mellemrum mellem film og gummikant på ruden. Det er de 2-3 mm der skal dækkes ved forseglingen + 2-3 mm ind over filmen. Det er ikke nødvendigt at påføre kantforsegling op på gummilisten.

Det er ikke en tyk fuge der skal påføres, men blot en tynd forsegling så der ikke trænger vand ind i filmen og af-metalliserer eller de-laminere filmen. Silikone eller polymer påføres i en langsom men konstant bevægelse. Det vil ofte ikke være nødvendigt at glitte efterfølgende. Hvis det bliver nødvendigt bruges en god glitte væske (Würth)

Det anbefales kun at have en lille åbning i patronen, da der ellers kommer for meget materiale ud og kan medføre et dårligt resultat.

Vi anbefaler:
Til lyse film: Transparent - Tec7 XealPro klar 310ml/varenummer 558904
Til mørke film: Sort – Sika WS-605 S /varenummer 527082

Det bedste produkt vil være LLumar XHE 70, som har en energiafvisning mellem 65-72%, og tillader ca. 67% lysgennemgang.
Et anden god mulighed vil være LLumar RHE 50, som har en energiafvisning på ca. 72%, og tillader ca. 50% lysgennemgang.

Hovedreglen er, at jo mere effektivt filmen skal reducere varme, jo mere lys vil den også fjerne. Derfor er det vigtigt, at du finder ud af, hvad der betyder mest for slutkunden.

Ønsker kunden mere lysgennemgang, er det LLumar THE 80 med ca. 60% energiafvisning, og 80% lysgennemgang.
Ønsker kunden mere varmereduktion, er det RHE/NHE 35 eller 20, med meget høj energiafvisning og lav lysgennemgang.

Så skal der bruges en film med min. 20% lysgennemgang (RHE/NHE 20 eller VHE14).

Hvorfor?
Det kan forklares med et par solbriller;
Når vi gå ud i solskin, tager vi solbriller på med mørke glas – ellers føler vi ikke rigtigt, at de hjælper. Men vores øjne snyder os, for når der er store mængder lys, så lukker vores pupiller sig næsten helt i. Når lyset bliver mindre skarpt, åbner pupillerne sig. Så hvis man fjerner f. eks. 75% af lyset, vil øjnene kun opfatte det som en reduktion i mængden af lys på ca. 30%. Netop fordi pupillerne åbner sig mere, når der er mindre lys, og vi får derfor en større lysmængde ind.

Almindelig opvaskemiddel og mange shampoo indeholder Silikone. Det er for at gøre f.eks. glas skinnende. Silikone ønsker man ikke de steder hvor man skal have noget til at hæfte – det er NO Go.

FilmON

FilmOn er lavet specielt til den lim der er på solfilm, og er anbefalet at de fleste solfilms producenter. Der er heller ikke konserveringsmiddel i FilmOn, hvilket der også er i almindelig sæbe.

De fleste bruger almindelig postevand. Nogle steder i Danmark er der så meget kalk i vandet, at det laver kalkpletter på filmens limside.

Hvis det er et problem i det område du arbejder i, kan du bruge demineraliseret vand.

Det er ikke et krav, men det er en kæmpe hjælp ved udvendig montage. Udvendigt glas er fyldt med trafikfilm, sod og anden forurening. Hvis man ikke bruger PowerRemove vil man ikke få renset ruden ordentligt og filmen vil tage meget længere tid om at hæfte og sætte sig. Blandes i forholdet 80/20. Vand 80% og PowerRemove 20%.

Steen Thomsen

Er der noget du gerne vil vide? Du er meget velkommen til at kontakte mig på [email protected] eller +45 6022 0787

Steen Thomsen | Produktchef
29+ års erfaring med solfilm

Se vores film der omhandler solfilm